<< Volver

(nota: es posible que algunas imágenes y/o enlaces no funcionen)

George Orwell

Este articulo ha sido leído 5018 veces

Castellano

Ricard Parrilla i Guix tiene 14 años, que ha pasado casi en su totalidad en Barcelona, y estudia tercero de ESO. Aquí se hace llamar Jiriki.

por Ricard Parilla i Guix, Agosto de 2002

   Aquesta és una biografia sobre l’autor de 1984, on es comenten (breument) també algunes de les seves obres.

   George Orwell (pseudònim que  Eric Blair ha utilitzat a totes les seves obres publicades) va néixer el 1903, a Motihari, Índia, a prop del Nepal, quan l’Índia formava encara part del Imperi Britànic. El seu pare treballava per al Imperi allà.
   El 1907, la família marxà a la Gran Bretanya, però el pare va restar a l’Índia fins que va deixar de servir  l’Imperi  el 1912.

   Els pares d’Eric Blair el van manar a una escola privada, on aconseguiria una beca cap a Wellington als tretze anys i poc després una altra cap a Eton , l’escola més famosa del Regne Unit per la qualitat de la seva ensenyança.
   Va deixar llavors d’interessar-se en els estudis (de fet, un antic professor seu va dir anys després que Orwell no havia fet res a l’escola durant cinc anys) i va centrar-se en la seva ambició de ser un futur escriptor, dedicant-se a llegir moltes obres i autors de la literatura anglesa (Jack London, Sterne, Swift...).

   El 1922 va acabar l’escola amb unes notes que no sobresortien ni per bones ni per dolentes, i en comptes d’anar a la universitat, va prendre una decisió impensable en un alumne d’Eton. Mentre tots els seus companys ingressaven a la universitat de Cambridge o bé d’Oxford, ell va decidir d’anar-se’n a l’Índia i ingressar a la Policia Imperial, on passaria cinc anys servint, fins que el 1927 va decidir deixar-la, bàsicament per dues raons: Primer, ell no volia ser realment policia, sinó escriptor, i la vida que havia portat durant cinc anys li semblava una distracció del que ell realment volia fer; i segon, formant part de la Policia Imperial donava suport a un sistema en el que no podia creure. Com ell mateix diu a The Road to Wigan Pier, Orwell volia "escapar de tota forma de domini d’una persona sobre una altra".

   Va tornar a Londres a l’edat de 24 anys. Allà va llogar una habitació a Portabello Road, on va començar a aprendre a escriure, com no, escrivint. Setmana rere setmana va restar allà tancat ensenyant-se amb una constància fora del normal l’art d’escriure.
   El 1928, decideix anar a viure amb els pobres, primer a Londres i després a París.
   Per a ell els pobres són víctimes del sistema social i Orwell volia superar una repulsió que considerava típica de la classe mitjana, a la que ell pertanyia.

   Després de més d’un any, al desembre del 1929, va decidir que escriuria un llibre sobre les experiències viscudes entre els pobres de París. Anava a dir-se A Scullion’s Diary, i el va acabar l’octubre del 1930. A Scullion’s Diary és presentat a l’editorial anglesa Gollancz i acceptat, després que alguns noms fossin canviats, totes les paraulotes eliminades i el llibre passés a dir-se Down and Out  in Paris in London.
   Un cop fets aquests canvis, Orwell escriu Victor Gollancz (cap de l’editorial Gollancz) i li fa saber el seu desig d’utilitzar un pseudònim, perquè no tenia "cap reputació que es perdi per fer això i, si el llibre té éxit sempre puc tornar a utilitzar aquest pseudònim". Però a més a més d’aquestes raons, Eric Blair, antic policia imperial, tractava de convertir-se en George Orwell, escriptor antiaoutoritari. Finalment, Down and Out és editat l’any 1933.

   El 1934, animat pels seus editors, Orwell publica Burmese Days, on parla de les seves experiències servint a la Policia Imperial hindú; i l’any 1935 A Clergyman’s Daughter és editat, una novela que articula elements evidents de crisi social.
   L’any 1936 esdevingué la publicació de Keep the Apidistra flying, i Orwell es va casar amb Elieen O’Shaughnessy.
   Aquest mateix any l’escriptor va  tornar a passar una temporada entre els pobres, a Londres, en rebre una comissió del Left Book Club que li oferia examinar les condicions dels aturats i els pobres i fer-ne un informe. El resultat de tot això va ser The Road to Wigan Pier.
   Al Left Book Club no li va agradar el llibre, perquè criticava a la seva segona part el socialisme anglès, que Orwell trobava irrealista.
   A finals del 1936, un cop completat The Road to Wigan Pier, George Orwell va anar amb la seva dona a Barcelona, amb la idea d’escriure articles sobre la guerra civil, que havia esclatat feia poc temps, per a algun diari anglès.                                                        

   Orwell va sentir-se impressionat per la Barcelona de l’època, una Barcelona on el socialisme era una realitat, on no hi havia distincions de classes, on hi havia poca cosa però repartida equitativament. Va decidir d’anar-se’n al front de guerra, i es va allistar a la milícia del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista), per la simple raó que era l’unic partit associat amb algun de l’esquerra anglesa, en aquest cas el Partit Laborista.

   La seva experiència a la guerra civil la narra a Homenatge a Catalunya. Va passar temporades al front en situacions penoses, però on cada soldat era igual a la resta. Orwell va mantenir-se al marge de les discussions entre els que defenien els comunistes, que deien que primer s’havia de guanyar la guerra i després fer la revolució; i els anarquistes, que afirmaven que la guerra s’havia de fer a la vegada que la revolució. Trobava que eren estèrils.
   Després d’uns mesos, va tornar a Barcelona de permís. Però aquella Barcelona no era la mateixa que la de feia poc més de mig any. Els burgesos, amagats o disfressats d’obrers feia uns mesos, caminaven tranquilament pels carrers com abans del començament de la guerra i els cambrers s’inclinaven davant els clients. La vertadera camarqderia només restava entre alguns obrers. A més a més, s’estaven produint xocs entre els comunistes (PSUC, Partit Socialista Unificat de Catalunya) i els anarquistes (CNT-FAI, Central Nacional de Treballadors), on els comunistes, que rebien suport i armes de Rússia, treien el poder de les mans dels anarquistes.
   Això va derivar en uns dies de desordre i enfrontaments a tota la ciutat, que George Orwell va passar amb una arma servint al POUM, que estava de part dels anarquistes. Orwell, que havia pensat en la possibilitat de marxar a Madrid i ingressar a les files comunistes que resistien a aquella ciutat, va descartar-ho després dels enfrontaments. Va tornar al front, un altre cop a Aragó. Allà va ser ferit al coll,  i després de passar per alguns hospitals, va arribar a Barcelona, ja curat. Després de passar alguns dies dormint al carrer per a no ésser reconegut i portat a presó pel simple fet de ser del POUM, que havia estat il·legalitzat i considerat per la premsa comunista un infiltrat de Franco a les files republicanes, ell i la seva dona van aconseguir arribar a la frontera amb França, i deixar enrere una de les seves experiències més importants de la vida d’Orwell, i que influirien en les últimes obres de l’autor.

   Del temps passat a la guerra civil va treure algunes conclusions. Mai no va oblidar els seus primer dies a Barcelona, quan una nova societat semblava possible, on la "camaraderia" no era només un abús socialista del llenguatge, sinó una realitat. D’altra banda, estava molt decebut amb els diaris anglesos (excepte un) que exageraven de manera increible els fets que succeïen Barcelona i els manipulaven. Per a ell, l’experiència de Barcelona tornant a ser una ciutat "normal" va ser una confirmació que sempre hi hauran classes diferents, que hi ha alguna cosa dins dels humans que cerca conflicte, violència.   Això no obstant, va deixar Barcelona esperançat.

   L’any 1938 va emmalaltir de tubercolosi i l’any següent publicà Coming up for Air al mateix temps que esclatava la guerra entre el Regne Unit i Alemanya.

   Orwell volia lluitar contra els feixistes, però no va poder, degut a la seva malaltia. El 1941 va aconseguir treball a la BBC. Després de dos anys, va deixar la BBC i va començar  a escriure La revolta dels animals mentre treballava d’editor literari.

   La revolta dels animals és una fàbula que satiritza l’stalinisme, on tot comença quan els animals d’una granja decideixen fer que el seu amo fugi. Cada animal simbolitza una organització o personatge important rus de l’època. L’estil és bo, i el final, sorprenent.    

   El 1944, els Orwell adoptaven un fill, i l’any següent, la dona d’Orwell va morir durant una operació. Orwell va fer de reporter viatjant a través de tot Europa fins que el 1946 va marxar a Jura, una illa escocesa, i s’hi establí.
    Allà va escriure 1984. És la seva obra més important, on descriu una societat claustrofòbica, una societat on ningú no pot està mai sol (i no ho fa) excepte a l’hora de dormir. La societat del Germà Gran.

   "... en front de la porta de l’ascensor, el cartell de l’enorme cara mirava des del mur. Era un d’aquells dibuixos realitzats de manera que els ulls et segueixin siguis on siguis. EL GERMÀ GRAN ET VIGILA, deien les paraules sota el dibuix."

   El clima a la illa escocesa era desagradable, i més per a algú que patia tubercolosi. George Orwell va dir més tard que el llibre no hauria estat tan depriment si ell no hagués estat tan malalt.

   Tot i que en major part, la reputació d’Orwell no es deu tan sols a les seves dues brutals sàtires polítiques (La revolta dels Animals i 1984), sinó també als seus assaigs: Politics and the English Language, on analitza la relació entre la falta de vocabulari i la dificultat de pensament, teoria que després expressaria magistralment al seu últim llibre;  Why I Write, on explica les raons per les que escrivia; The Prevention of Literature, i Notes on Nationalism, on analitza diferents nacionalismes, entenent per nacionalisme no només el sentiment de pertanyença a una nació sinó també a un grup polític , entre d’altres i als seus articles per als diaris de l’època.

   El 1946, Orwell es va casar amb Sonia Bronwell, i va morir a Londres al gener del 1950.

   Bibliografia:

  • Down and Out in Paris and London
  • Burmese Days
  • A Clergyman’s Daughter
  • Keep the Apidistra flying
  • The Road to Wigan Pier
  • Homenatge a Catalunya
  • La revolta dels animals
  • 1984

@ 2002 Ricard Parilla i Guix.
Prohibida la reproducción sin permiso expreso del autor

 

2004-10-04 13:13   Herbert West
Me olvidaba de otra compilación de ensayos: "Una buena taza de té". Con este agregado, creo que no se han traducido más obras de Orwell al castellano.
Kia Ora,
Herbert West.
2004-10-02 18:24   Herbert West
¡Errata advertida! En el mensaje anterior, en donde dice "Mol" debe decir "Mil".
Herbert West.
2004-10-02 18:18   Herbert West
Para los seguidores de la obra de George Orwell, tal vez resulte útil tener una idea acerca de cuáles de sus obras se encuentran traducidas al castellano. Hasta el día de hoy, he encontrado los siguientes títulos (clasificados de acuerdo con sus originales en inglés):
A) NOVELAS (6 libros): 1. Los días de Birmania (o también "La marca"); 2. La hija del reverendo; 3. ¡Venciste Rosemary!; 4. Subir a por aire; 5. Rebelión en la granja y 6. Mol novecientos ochenta y cuatro.
B) RELATOS (3 libros): 1. Sin blanca en París y Londres; 2. El camino de Wigan Pier y 3. Homenaje a Cataluña.
C) COMPILACIONES DE ENSAYOS Y CARTAS (7 libros): 1. Mi guerra civil española; 2. Cazando un elefante; 3. Ensayos escogidos; 4. Dentro y fuera de la ballena; 5. Escritos (1940-1948); 6. A mi manera y 7. Orwell en España.
Algunos de estos libros no soy muy fáciles de conseguir (ej. Sin blanca en París y Londres, Cazando un elefante, etc.), pero rastrillando internet y con un poco de paciencia es posible conseguirlos.
Mucho ánimo a los orwellianos, que George no ha muerto.
Herbert West.
2003-04-17 04:16   clauargentina
Realmente considero que George Orwell es, a pesar de varias disidencias ideologicas conmigo, uno de los mejores autores de ciencia ficcion, junto con Huxley y Arthur Clarke.
Indudablemnte su mejor obra es 1984, solo superada tal vez por "Un mundo feliz" o por "La naranja mecanica".
2003-02-16 15:37   lusitania
Sinceramente Orwell me impactó no sólo por las historias que narra; sino por el lenguaje y la forma empleada; realmente pues sentir como en 1984 te están observando a ti; o como la necesidad de libertad de apremia en sus otras obras. Por otra parte recominedo que le echéis un vistazo en profundidad a la Marca; también es una maravilla que tampoco entiendo porqué la gente no suele conocer.
2003-02-09 10:23   cruces
Años 90 y generación X empezamos el siglo 21 y no hay vistas de que esto cambie en una sociedad donde una parte del planeta lucha por sobrebibir la otra lucha contra la Globalización y otra no se va de casas de los padres hasta los 30. Sabemos que Gran Hermano es un programa de borregos televisivos en masa donde las emociones intensificadas por un encierro voluntario son mas falsas que las guerras a favor de la paz que nos venden los gobiernos, pero no sabemos que 1984 es un libro de lectura obligada para quien empiece a tener conciencia de si mismo, para quien quiera entender la libertad del individuo o la opresión oculta, un libro que no nos enseña nada simplemente muestra un futuro que pudiera ser y del que si buscamos encontraremos algo que ya es.
2003-01-21 20:41   zak
Orwell es para mi uno de los más grandes escritores de este siglo, me fascinó con 1984, pero muy buenos son tambien Homenaje a Cataluñay Rebelion en la Granja. Para conocer más sobre este autor os recomiendo la biografia qur a escrito recientemente Jeffrey Meyers llamada Orwell: La conciencia de una generacion.
2002-12-30 09:59   LadyAnn
A mi me maravillo Orwell hace muchos (demasiados) años con su 1984, pero no dejo de maravillarme con el resto de su obra. Fué un adelantado a su tiempo y es una verdadero insulto que que a un programa donde salen pazgüatos rascandose en directo y haciendo trabajos estípudos lo llamen "Gran Hermano" Seguro que ni saben por que se llama así.
Gracias al cielo, cuando de "Gran Hermano" ya no se tenga ni el recuerdo, Orwell seguirá ahí, actual, vigente, novedoso y siendo la gran figura que es.
2002-12-13 23:19   manololex
Orwell simplemente es un adelantado a sus tiempo, con una amplia visión de futuro, desafortunadamente su visión apocaliptica de los sistemas se ha cumplido y se sigue cumpliendo a cavalidad.-
2002-10-11 01:39   NILON
Se me olvida lo más importante, el título: "A mi manera"
Suena bien eh?
2002-10-11 01:38   NILON
Solamente un apunte: hace poco leí un libro de Orwell; se trata de un conjunto de escritos a modo de ensayo que no tiene desperdicio. Desde la guerra civil a la experiencia en la India colonial, pasando por crítica literaria sin olvidarse de la situación de los y las homeless al igual que en Sin Blanca en París...
Hacía tiempo que andaba buscándolo por librerías de viejo pero no está por ninguna parte. Finalmente lo encointré en la biblioteca del antiguo hospital de Valencia.
Espero que lo disfrutéis si teneis ocasión de leerlo.
2002-10-04 19:59   Palantir
Está muy bien como introducción a las obras de Orwell. Aunque los grandes autores y su obra trascienden a su época, a los buenos lectores debería interesarles situar el momento histórico en que se produce. Por eso el artículo me parece muy acertado, por encima de algunas inexactitudes, que apenas afectan a la calidad de la biografia.
2002-09-28 01:02   Shirkou
Muy buena su obra 1984, una obra que todos deberiamos disfrutar. Una gran persona de las pocas que tienen ideales propios y los cumplen.
2002-09-27 15:59   Joe Chip
1984 puede parecer una situación cercana, pero se basa en una premisa que sólo se da en sociedades totalitarias: el ser humano está esclavizado por un sistema político. Creo que las analogías con nuestra sociedad son mucho mayores en 'Un mundo feliz', de Aldous Huxley, por cuanto los seres humanos de la novela están esclavizados por el placer. Si por Soma entendiéramos 'fútbol, Gran Hermano y similares', nos daríamos cuenta de que todos nosotros somos un poco Bernard Marx...

Un abrazo
2002-09-09 22:18   HuviMetal
Unos pequeños apuntes. La CNT no es la Central Nacional de trabajadores, sino la Confederación Nacional del Trabajo. La película Tierra y Libertad de Ken Loach está basada, en parte, en la experiencia de Orwell en la Guerra Civil. Durante la II Guerra Mundial, Orwell tuvo problemas con el gobierno, al criticar abiertamente las prácticas totalitarias estalinistas (en ese momento Inglaterra y la URSS eran aliadas), tras la guerra, la Guerra Fría hizo cambiar la opinión acerca de sus dos principales obras (1984 y Rebelión en la Granja). Mucha gente no entendió que esas obras no eran una simple crítica al estalinismo, sino una crítica mucho más amplia de la moderna sociedad industrial, en la que, lógicamente, también estaban incluidas las potencias occidentales. Finalmente, para quien no la haya leído, le recomiendo 1984, una obra maestra, que además puede considerarse un claro antecedente de la novela ciberpunk.
2002-08-26 22:35   Jiriki
Es que en homenatge a catalunya los de la cnt aún no habian sido encarcelados, no lo sabía...
2002-08-26 13:31   m@c
Un resumen buenísimo de uno de los autores que, actualmente más presentes deberíamos tener. Citar unicamente el prólogo no firmado que aparece en rebelión en la granja y añadir, que los del POUM y los de la CNT fueron encarcelados. No solo los del POUM.

Jeje, se que está fuera de lugar pero ...
2002-08-25 15:28   Draugdûr
Con los dos libros que he leido de Orwell (1984 y Rebelion en la granja),me he dado cuenta de que es un autor extraordinario. Los dos libros te meten de lleno en la historia, y te hacen pensar sobre la sociedad.

Coincido con todos en que 1984 es un libro extraordinario...lo consegui de casualidad (lo regalabn en una revista, y habia oido cosas muy buenas del libro), y la verdad es que me encanto.
Es una critica muy dura a la sociedad actual (pero bastante acertada)
Si hay todavia alguien que no lo haya leido...se lo recomiendo!
(tomo nota, e intentare conseguir los demas libros de Orwell, ya os comentare mis opiniones)
2002-08-25 15:13   JoseMa
Solo decir que 1984 es una obra maestra que nadie deberia perderse. Desde que la lei es uno de mis libros favoritos y ofrece una visión totalitarista de futuro de la sociedad que puede llegar a darse... y que pensando pensando... hoy en día puedes descubrir muchas pistas que nos llevan hacia ella.
Absolutamente recomendable para todo el mundo.
2002-08-24 14:10   Airam
George Orwell es una de mis autores preferidos. De él he leído todo lo de la bibliografía que pone en el artículo, además de:

Subir a por aire.
Mi guerra civil española.
Una buena taza de té.

Están editados en español por Ediciones Destino.

En inglés, aunque no lo he leído (porque aún no lo entiendo, aunque esté estudiando el idioma), tengo unos comentarios que hizo para la BB durante la guerra y algunos comentarios literarios a otros autores.

Los libros más conocidos de Orwell, 1984 y Rebelión en la Granja eclipsaron injustamente sus otras obras, de las que destaco mis preferidas:

"Burmese days", aquí traducida como "La Marca", que narra su etapa de policía imperial en la India.

"A Clergyman’s Daughter", en español "La Hija del Reverendo".

"The Aspidistra flying" En español "Venciste Rosemary". Desde que la leí, tengo una aspidistra en casa.

Aconsejo vivamente a quien no haya leído aún estas novelas, que lo haga, y que luego escriba aquí sus opiniones sobre este gran escritor.

2002-08-21 16:26   ShoCk
ese libro es 1984, y lo del gran hermano solo tiene relacion con lo de tv en que el pueblo esta constantemente vigilado con camaras (telepantallas) y espias... bueno no te cuento mas :)

Ah, se me olvido decir que es una obra maestra de la literatura, y no puedes perdertela
2002-08-21 00:27   rüja_yuraj
De Orwell, solo he leído el libro Keep The Apidistra Flying, que en español se tradujo como: " Venciste Rosmery". Según tengo entendido de una obra de él se basaron para sacar lo del gran hermano, no he tenido la oportunidad de leer ese libro.
Pero el de Venciste Rosmery, realmente me gusto, aunque fue deprimente.

Rüja Y.
[web en continua construcción]

Novedades en la Tienda

Nación NeandertalNación Neandertal
21.90 20.81

Planeta LasviPlaneta Lasvi
16.95 16.1



Forjador de UniversosForjador de Universos
15.00 14.25

El FamiliarEl Familiar
24.50 23.28


Los Hijos de BaanaueLos Hijos de Baanaue
14.35 13.63

Lluvia / Blackwater 6Lluvia / Blackwater 6
9.90 9.41